Ciekawostki kulinarne

Drodzy Rodzice!

Pragniemy, w miarę własnych możliwości ,przybliżyć zasady zdrowego, zbilansowanego odżywiania, zamieszczać ciekawe przepisy, które urozmaicą dietę Waszych dzieci i zainspirują Was do wspólnego przygotowania posiłków. Poniżej będą udostępniane pomysły, przepisy, ciekawe artykuły, zdjęcia…


CIASTO MARCHEWKOWE

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm

Składniki:

  • 4 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pełna szklanka tartej marchewki – 150 g (jedna duża marchew)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżka cynamonu

Szklanka – pojemność 250 ml. 
Jajka, jogurt i marchew wyjmij wcześniej z lodówki

Forma na ciasto: wymiar 20-30 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Od środka formę wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. 

Ciasto z dodatkiem marchewki to fantastyczny sposób na przemycenie warzyw do diety małego niejadka. To również pyszny deser dla każdego miłośnika słodkich wypieków domowych.

Do sporej miski wbij jajka. Dodaj cukier i miksuj całość chwilę. Połowę szklanki wypełnij jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami. Dodaj również mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość miksuj dwie minuty.  

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Wystarczy jedna duża lub dwie średnie marchewki, czyli łącznie około 150 gramów. Tarta marchewka powinna się zmieścić do szklanki i wypełnić ją po brzegi. Marchew wmieszaj łyżką w ciasto. 

Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 40 minut do „suchego patyczka”, na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół).

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto z pieca i oprószyć cukrem pudrem

Ciasto marchewkowe - przepis - Mojegotowanie.pl

.

…………………………………………………………………………………………………..

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNY PIERNIK

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4-1 szklanka mleka w proszku

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • ok. 400 g marmolady, ulubionej

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (jeśli jest za rzadka można włożyć na chwilę do lodówki).
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Zaproszenie

                        Drogie Mamy, pewnie często zastanawiacie się co zrobić na obiad. Dzieci lubią kotleciki. Alternatywą dla tradycyjnego mielonego jest opcja z kolorowymi dodatkami. Do wyrobionego mięsa dodajcie drobno pokrojoną pieczarkę, trochę czerwonej i żółtej papryki, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Po usmażeniu, proponuje kotlety przełożyć do rondelka, podlać wodą i jeszcze chwilę poddusić. Będą bardziej miękkie i trochę mniej kaloryczne. Dla smakoszy piersi z kurczaka przepis na mięsne placuszki. Posiekać podwójną pierś z kurczaka, dodać dwie łyżki gęstego jogurtu (może być grecki), dwie łyżki mąki ziemniaczanej, posiekaną kolorową paprykę, szczypior, pieczarki, natkę pietruszki, cebulę, cukinię, brokuł (wybór warzyw zależy od waszych upodobań). Na koniec dwa białka ubite na sztywno. Do smaku sól, pieprz. Łyżką nakładamy placki i smażymy na rozgrzanym oleju. Uwierzcie to naprawdę jest dobre.                                 

Pamiętajcie, najpierw jemy wzrokiem, im bardziej kolorowo na talerzu, tym większej ochoty nabieramy na posiłek.

Po co łykać witaminę

Gdy w owocach jest ich tyle

Zaraz wiedzą was porażę

Gdzie znajdziecie je w nadmiarze

B- się w jabłkach rozgościła

  1. morele polubiła
  2. zaś wlazła do porzeczki

By syropem być z apteczki

Lecz D- jak pewnie wiecie

Jej w owocach nie znajdziecie

Wzięła cały tran dla siebie

I tam czuję się jak w niebie

autor: Pani Agnieszka

************************************************************************

Obrazy: Dynia | Darmowe wektory, zdjęcia stockowe i PSD

Jednym ze sposobów na przedszkolny „ przemyt ‘’warzyw są zupy kremy. Ulubionym przez dzieci jest krem z dyni.

Na małej ilości masła dusimy cebulę. Gotujemy dwie marchewki , dwa ziemniaki i dynię (lub pół w zależności od wielkości). Wszystko miksujemy, dokładamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec najważniejsze składniki, które świetnie działają na naszą odporność: czosnek, imbir, miód i cytryna.

                                                       Życzymy smacznego

Wcinaj marchew i sałatę

Na zielone namów Tatę

Z Mamą zjadaj pomidory

I rzodkiewki pęczek spory

Z bratem brokuł i ogórki

Na dokładkę burak w wiórki

Namów siostrę na papryczki

Listki ziółek wprost z doniczki

Garść kapusty, kalafiora

Dzisiaj uczta będzie spora

Chcesz być zdrowy, rosnąć duży

Jedz warzywa, aż się kurzy.

———————————————————————————–

Skip to content